Vodič za zapošljavanje dadilje u Švicarskoj

Vodič za zapošljavanje dadilje u Švicarskoj

Koliko koštaju dadilje u Švicarskoj?

Dadilje su skupe u Švicarskoj. Prosječne mjesečne plaće kreću se od 3.300 CHF do 6.500 CHF, ovisno o iskustvu i mjestu gdje živite. Dadilje koštaju više u Zürichu, Baselu i Ženevi nego u Londonu i New Yorku. To je dijelom zbog visoke vrijednosti švicarskog franka.

Razina iskustva više utječe na plaću nego na lokaciju. Dadilje bez posebnog obrazovanja koštaju između 3.300 i 3.900 CHF mjesečno, dok one s iskustvom školovane koštaju između 3.900 i 6.500 CHF.

U većem dijelu Švicarske ne postoje minimalne plaće, osim za domaće osoblje. Savezna vlada je postavila minimalnu plaću od 19,20 CHF po satu za one bez iskustva ili obuke, a za one s iskustvom i kvalifikacijama raste na 23,20 CHF.

Ove podatke o plaćama koristi i Švicarski savezni ured za statistiku. Studija pokazuje da blizu četvrtine (24%) radnika za brigu o djeci, zarađuje između 4.000 i 4.500 CHF mjesečno. Nannyverein Schweiz, partnerska tvrtka, preporučuje mjesečnu plaću od 3800 CHF do 6500 CHF franaka mjesečno, ovisno o iskustvu i obuci.

Kanton Ženeva je drugačiji. Ima svoje minimalne mjesečne plaće za kućne radnike. Stope za 2021. koje se odnose na dadilje su sljedeće:

4.010,93 CHF mjesečno za 40-satni radni tjedan
4211,48 CHF mjesečno za 42-satni radni tjedan
4.512,30 CHF mjesečno za 45-satni radni tjedan
2. Jesu li dadilje koje žive u kući jeftinije? Koliko im se može odbiti od plaće?
Općenito govoreći, dadilje koje žive u kući su oko 1000 CHF jeftinije mjesečno jer im osiguravate hranu i smještaj, što je oblik plaćanja u naravi.

Neobičnost švicarskog sustava procjenjuje ovo plaćanje u naravi na 990 CHF za dadilju s punim radnim vremenom – 33 CHF po danu. Cijene su ovdje prikazane na francuskom i njemačkom jeziku. Taj se iznos mora dodati bruto plaći pri izračunu davanja socijalnog osiguranja (vidi 4. u nastavku). To znači da će se dadilja koja živi u kući i plaća 2.300 CHF bruto mjesečno zarađivati ​​3.290 CHF za potrebe izračuna socijalnog osiguranja. Osim toga, plaćanje u naravi od 990 CHF čini dio plaće prilikom rada ako je plaća iznad minimalne plaće.

Koje su vize i radne dozvole potrebne?

Ako zapošljavate nekoga bez boravišne dozvole, a nije švicarski državljanin, morat ćete za njega podnijeti zahtjev za radnu dozvolu. Ako su iz jedne u užem izboru zemalja EU, onda je postupak jednostavan. Ako su iz druge zemlje to postaje komplicirano, a ponekad i nemoguće. Vaš mjesni ured trebao bi biti u mogućnosti pružiti informacije o postupku koji počinje ugovorom o radu, podacima o putovnici i priličnom količinom papira. Obrasci za prijavu i zahtjevi također se razlikuju od kantona do kantona. Korisne adrese možete pronaći ovdje.

Koja socijalna sigurnost, mirovine i porezi moraju biti plaćeni?

Poslodavci su obvezni prijaviti zaposlenike i izvršiti određene odbitke i isplate plaća. Glavni od njih su plaćanja socijalnog osiguranja i porezi po odbitku.

Socijalno osiguranje dijeli se na dva iznosa: dio zaposlenika i dodatna isplata poslodavca. Ukupno njih dvoje iznosi oko 15% plaće, ali varira od kantona do kantona. Ovaj iznos se mora uplatiti u kantonalni fond socijalnog osiguranja. Detaljne informacije o isplatama socijalnog osiguranja možete pronaći ovdje na engleskom jeziku.

Općenito, porezi po odbitku moraju se odbiti od plaća onih koji nisu švicarski državljani ili imaju C-dozvole i uplatiti ih kantonalnoj poreznoj upravi. Porezni ured u vašem kantonu će vam u tome moći pomoći.

Tvrtke kao što je quitt.ch pružaju usluge koje postavljaju, izračunavaju i obrađuju ta plaćanja. Njihov online kalkulator pokazuje koliko ćete morati platiti u svom kantonu.

Vlada također nudi pojednostavljenu proceduru. Prema ovoj shemi, umjesto odbijanja i plaćanja odvojenog socijalnog osiguranja i poreza po odbitku kao što je gore opisano, odbijate i plaćate 5% bruto plaće kantonalnom fondu socijalne sigurnosti. Zaposlenici ne moraju podnositi dodatnu poreznu prijavu za ovaj dohodak i ne morate izdavati godišnji obračun plaće. Fond socijalnog osiguranja to šalje izravno zaposleniku.

 

 

Koje još rizike i koja dodatna osiguranja treba sklopiti?

Osiguranje zaposlenika za pokriće nezgoda koje uključuju osobne ozljede je obvezno. Na francuskom je to poznato kao LAA, a na njemačkom kao UVG. Premije su mali postotak plaće i nudi ih većina švicarskih osiguravajućih društava.

Drugi rizik za poslodavce uključuje sporove između zaposlenika i poslodavca. Na primjer, ako vaša dadilja odluči prestati dolaziti na posao ili postavlja nerealne zahtjeve za plaćom, a zatim odluči podnijeti pitanje na sudu, morat ćete se braniti. Osiguranje koje pokriva troškove pravne obrane može se sklopiti kako bi se smanjio rizik od neugodnog financijskog iznenađenja.

Osim toga, vrijedi provjeriti pokriva li vaše osiguranje kućanstva materijalnu štetu od strane domaćih djelatnika. Ako nije, postoje police koje pokrivaju ovaj rizik.

Kao što ste vjerojatno već shvatili, zaposliti nekoga u Švicarskoj je komplicirano. To znači da morate biti sigurni da ste preuzeli pravu osobu kako biste izbjegli potrebu ponavljanja postupka. Razgovarati s prethodnim poslodavcima i osigurati da se roditeljski stil dobro uklapa.

Javite nam ako imate bilo kakvih pitanja, a mi ćemo pokušati odgovoriti na njih. Sretno!

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)