Novi život u Švicarskoj

 

Novi život u Švicarskoj

 

Ako razmišljate o preseljenju u Švicarsku, onda će vam naš popis pomoći da budete dobro pripremljeni za svoj novi život u Švicarskoj.

Švicarska je jedna od najpopularnijih europskih zemalja za iseljenike – i lako je shvatiti zašto. Kompaktna nacija nije samo zapanjujuće lijepa, već i oni koji tamo žive uživaju u visokom životnom standardu, dobrim plaćama i, naravno, svježem planinskom zraku.

Od slikovitih jezerskih gradova Züricha i Lucerna do međunarodnog okusa Ženeve, Švicarska zasigurno nudi ponešto za svakog iseljenika. Međutim, ako sanjate o početku novog života u prekrasnoj alpskoj zemlji, postoji nekoliko stvari koje biste trebali razmotriti prije nego što napravite veliki potez. To uključuje ispitivanje zahtjeva za lokalnim vizama, istraživanje mogućnosti stanovanja i čitanje o lokalnom načinu života. Međutim, kako bi vam pomogao, ovaj popis za provjeru uključuje sve o čemu biste trebali razmišljati prije nego što se preselite u Švicarsku.

Istražite


Kad pomislite na Švicarsku, vjerojatno zamišljate visoke planinske vrhove, bujne zelene doline i jezera koja izgledaju dovoljno čista za piće. Međutim, ako razmišljate o uspostavljanju novog života u Švicarskoj, bitno je da pobliže pogledate kakav je svakodnevni život u toj zemlji. Za početak, opći izdaci švicarskih kućanstava znatno su veći nego u susjednim zemljama, što treba uzeti u obzir.

To uključuje sve, od namirnica za kućanstvo i prehrane vani, do naknada za javni prijevoz i školarina. Međutim, ponekad trošak života u Švicarskoj nadoknađuje se visokom kvalitetom života i nekim od najvećih europskih plaća. Za mnoge iseljenike koji žive u Švicarskoj, ovo je posebno privlačno.

 

Razmislite o zdravstvenom osiguranju

Za sve strance koji žive ili rade u Švicarskoj obvezno je sklopiti švicarsko zdravstveno osiguranje. Neki izuzeci od ovog pravila postoje, poput određenih umirovljenika, osoblja veleposlanstva i prekograničnih radnika, ali većinom ćete morati imati javno zdravstveno osiguranje u Švicarskoj. Međutim, ova se izuzeća razlikuju od regije do regije, stoga svakako provjerite u svojoj lokalnoj zajednici da li se to odnosi na vašu situaciju.

 

Traženje posla

Snalaženje u Švicarskoj te traženje posla

Pročitaj Više

Priprema dokumentacije za novi početak

Sva dokumentacija potrebna za novi život u Švicarskoj

Pročitaj Više

Smještaj

Pronalaženje smještaja u Švicarskoj

Pročitaj Više

 

 

 

 

 


 

Need help?