Vodič o poslovima i traženju posla u Švicarskoj

Rad u Švicarskoj dobar je način za uštedu novca. Plaće su visoke, a porezi mali. No, konkurencija za posao je također velika, pa ako želite pristupiti švicarskoj burzi rada, potražite nekoliko savjeta kako pronaći pravi posao i što očekivati.

Naučiti kako pronaći posao u Švicarskoj je i lako i teško. S jedne strane, švicarsko tržište rada spremno dočekuje strance, posebno na pozicijama višeg rukovodstva. Međutim, konkurencija za pozicije je žestoka. U tako maloj zemlji s reputacijom visoke kvalitete života, iseljenici iz cijelog svijeta hrle da zovu Švicarsku dom, ostavljajući malo slobodnih radnih mjesta. To u kombinaciji s činjenicom da Švicarska zahtijeva od tvrtki da na adekvatan način daju prednost švicarcima, a vaša potražnja za poslom će se sama po sebi osjećati kao posao.

Ako ste dovoljno sretni da se zaposlite u Švicarskoj, možete biti sretni jer je prosječna švicarska plaća jedna od najviših u Europi, ali i količina posla koji se očekuje da ćete uložiti. Švicarska radna kultura je odlučan i postojan. Radni dani su od ponedjeljka do petka i uobičajeno je da zaposlenici rade 45-48 sati tjedno.

Iako je pronaći posao u Švicarskoj teško i sati se mogu činiti dugima, nemojte dopustiti da vas to razuvjeri. Značajan dio švicarske radne snage čine strani zaposlenici, a Švicarska ima mnogo zakona koji štite prava radnika.

Kako dobiti posao u Švicarskoj kao stranac

Ako se pitate kako dobiti posao u Švicarskoj kao stranac, niste sami. Više od jedne petine švicarskog tržišta rada s punim radnim vremenom čine strani radnici. Osim po visokim plaćama, Švicarska je poznata i po izvrsnim radničkim pravima, kao što su propisana ograničenja koliko zaposlenici mogu raditi i prekovremeni rad koji se plaća po 125% normalne plaće.

Kako se prijaviti za posao u Švicarskoj
Budući da je konkurencija za posao tako jaka u Švicarskoj, važno je istaknuti se kao kandidat. Tipični uvjeti za rad u Švicarskoj su sveučilišna diploma i nekoliko godina radnog iskustva. Da biste se prijavili za posao, morat ćete dostaviti sljedeće stavke:

  • CV

Može biti dugačak do tri stranice. Kako je za dobivanje radne dozvole potrebna visoka stručna sprema, životopis bi trebao navesti sve vaše obrazovne kvalifikacije kao i radno iskustvo. Na početku životopisa trebate uključiti reference, profesionalnu sliku glave i osobnu izjavu.
Propratno pismo: Standardno propratno pismo na jednoj stranici u kojem se objašnjava zašto ste najbolji kandidat za posao. Radno iskustvo je važno u Švicarskoj, pa bi to bilo dobro istaknuti.
Obrazovne diplome: Osim sveučilišne diplome koja je potrebna za švicarsku radnu dozvolu, od vas se također može tražiti da predočite originalne diplome svom švicarskom poslodavcu. Najbolje je doći u zemlju sa svojim diplomama, kao i ovjerenim kopijama.
Većina stranaca koji rade u Švicarskoj imaju rukovodeće i više razine. To znači da je podobnost za rad u Švicarskoj kao stranac visoka. Neki iseljenici možda žele surađivati ​​s agencijom za zapošljavanje ili agencijom za zapošljavanje kako bi im pomogli u potrazi.

  • Jezični uvjeti za poslove u Švicarskoj

Švicarska je država sa četiri nacionalna jezika: njemačkim, talijanskim, francuskim i reromašnim. Ovisno o mjestu i poslu, natječaji za zapošljavanje mogu se objaviti na bilo kojem od ta četiri jezika. Vaš životopis i propratno pismo treba dostaviti na jeziku na kojem se oglašava posao za koji se prijavljujete. Čak i prilikom ispunjavanja prijave, osim ako se od vas ne traži engleski jezik, dobro je ispuniti obrazac na jeziku na kojem je prijava napisana.

Savjeti za pronalazak posla u Švicarskoj kao stranac

Jedan od najboljih načina da dobijete posao u Švicarskoj kao stranac je traženje na internetu. Mnoge tvrtke oglašavaju slobodna radna mjesta putem internetskih platformi, kao i web stranica vlastitih tvrtki. Također nije neuobičajeno u Švicarskoj slati pisma o interesima čak i ako trenutno nema otvorenih mjesta.

Web stranice za posao u Švicarskoj

Općenite poslove u Švicarskoj možete pronaći na brojnim web stranicama, od kojih mnoge oglašavaju poslove u Švicarskoj za strance i na engleskom:

Specijalistički poslovi u Švicarskoj

IT poslovi u Švicarskoj

Savjeti za intervju
Švicarska je sve o tome da bude kvalificirana i pripremljena; očekivanja koja se protežu čak i na proces intervjua. Prije nego što krenete na razgovor, svakako istražite tvrtku za koju se prijavljujete. Posjedovanje osnovnog znanja o njihovoj misiji i radnoj kulturi pokazat će im kakav ćete tip pripremljenog, marljivog zaposlenika biti. Vaša haljina za intervju također bi trebala biti vrlo profesionalna i sklona prigušenim bojama.

Savjeti za umrežavanje
Umrežavanje je korisna metoda za pronalaženje posla u Švicarskoj. Naći ćete mnoštvo događanja umrežavanja u svim većim gradovima, pa čak i društvenih grupa, kao što su InterNations, koji su usmjereni na stvaranje profesionalnih veza.

Prilikom umrežavanja u Švicarskoj, nemojte biti previše nasilni. Švicarska je više rezervirana kultura i može odbiti ljude ako ste previše agresivni kada pokušavate uspostaviti profesionalnu vezu. I baš kao i s procesom intervjua: kada prisustvujete mrežnom događaju, odijenite se profesionalno i nagnite se prigušenim bojama i poslovnom casualu.

Mogućnosti posla u Švicarskoj za strance
Budući da je Švicarska tako popularna destinacija za preseljenje za iseljenike, samo visokokvalificirani radnici imaju najbolje šanse za pronalazak zaposlenja. Većina stranaca koji rade u Švicarskoj nalaze se na višim upravljačkim i višim pozicijama.

Ovo su industrije u kojima stranci mogu pronaći najveće prilike za posao:

IT
ugostiteljstvo
financijske usluge
farmaceutski proizvodi