Švicarska se sprema za peti, najavljuje šesti val

Situacija je akutna u švicarskim bolnicama, a na intenzivnim jedinicama je dramatična, ukazao je direktor za zdravstvo kantona Luzern Guido Graf.

Švicarska se priprema za moguće provođenje trijaža u petom valu infekcije zbog širenja omikron soja korona virusa, prenosi agencija Tanjug.

Situacija je akutna u švicarskim bolnicama, a na intenzivnim jedinicama je dramatična, ukazao je direktor za zdravstvo kantona Luzern Guido Graf. On je na konferenciji za štampu ukazao da se, zbog omikron soja, može očekivati ispadanje osoblja iz smjena, zbog oboljenja, što će dodatno pogoršati situaciju.

„Peti val se ne tiče samo kantona Luzern već cijele Švicarske“, rekao je on i istakao kako su u prvom valu umirale starije osobe, a sada je sve više mladih i nevakcinisanih među teško oboljelima.

Graf je ukazao da mnogi od njih prežive, ali sa teškim posljedicama, kao i da još nema trijaže u bolnicama, ali da će biti gotovo izvjesne.

Osam srčanih kao jedan COVID pacijent

Covid pacijent ostaje i više od 30 dana na intenzivnoj, dok pacijent sa srčanim problemima na intenzivnoj nezi leži dva do tri dana.

„Težak slučaj kovid-a zahteva iste resurse kao osam do deset pacijenata sa srčanim problemima”; objasnio je ljekar Christoph Henzen.

Direktor Klinike Sankt Ana u Hirslandenu Martin Nufer rekao je da su kapaciteti intenzivnih njega smanjeni zbog nedostatka osoblja. Dodao je kako se brojne operacije pomjeraju upravo zbog nedostatka slobodnih kapaciteta na intenzivnoj njezi.

Henzen očekuje veliki val omikron soja, ocjenjujući da će najkasnije krajem sedmice ovaj soj biti uzrok 80 poto svih novih zaraza u Švicarskoj.

„Uvjeren sam da ćemo imati i šesti val”, podvukao je on dodajući da će on biti posebno obilježen oboljenjima medicinskog osoblja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)