Švicarska ukida PCR testove za potvrdu pozitivnih brzih antigenskih testova

 

  

                                                                             

 

Ako ste pozitivni na brzom testu na antigen, više ne morate poduzeti PCR test da biste potvrdili rezultat, rekao je švicarski Federalni ured za javno zdravstvo (BAG) u petak švicarskim medijima.
Svatko tko ima pozitivan rezultat na brzom testu na antigen sada je “velika vjerojatnost da će biti istinski zaražen”, rekao je glasnogovornik švicarskog Federalnog ureda za javno zdravstvo.

Ljudi su prethodno morali napraviti PCR test kako bi potvrdili pozitivan rezultat. Sada centar za testiranje treba samo prijaviti pozitivan rezultat odjelu za traženje kontakata odgovarajućeg kantona i BAG-u. 

Lažno pozitivni rezultati na brzim antigenskim testovima bili su vrlo malo vjerojatni u trenutnoj epidemiološkoj klimi, objasnio je glasnogovornik, dodajući da ministarstvo istražuje daljnje prilagodbe svoje strategije testiranja.

PCR testovi oduvijek su se smatrali zlatnim standardom u testiranju na Covid-19 jer imaju viši stupanj osjetljivosti od brzih testova na antigen, pa ako manje osjetljivi testovi pokažu pozitivan rezultat, smatra se da su još pouzdaniji.

Laboratoriji za testiranje bore se držati korak s potražnjom usred spiralnog broja slučajeva uzrokovanih vrlo zaraznom varijantom Omicron. Odustajanje od potvrdnih PCR testova trebalo bi osloboditi laboratorijske resurse i dugo vremena čekanja na rezultate.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)