Zemlje EU suglasne su pojednostaviti pravila putovanja s Covid certifikatima

 

 

 

 

 

 

 

 

Vijeće EU, sastavljeno od država članica, složilo se s novom preporukom da zemlje svoja pravila putovanja trebaju temeljiti na pojedinačnom slučaju, a ne na regiji iz koje putuju.

To bi značilo da bi oni s EU Covid certifikatom, koji dokazuje cijepljenje, oporavak ili negativan test, mogli slobodno putovati unutar EU-a ili Schengenske zone bez potrebe za dodatnim testovima ili karantenom, čak i ako dolaze iz zemlje s visokim Stope infekcije Covidom.

To se odnosi samo na putovanja, a ne na domaće zdravstvene ili cjepivo propusnice koje mnoge zemlje EU sada zahtijevaju za pristup mjestima kao što su barovi.

Cilj preporuke je “uzeti u obzir prednost individualne situacije ljudi, posebno cijepljenih, i ograničiti ih koliko god je to moguće, ograničenja putovanja u Europu”, rekao je francuski tajnik za europske poslove Clément Beaune.

Preporuka bi trebala stupiti na snagu 1. veljače, ali nije obvezujuća pa bi pojedine zemlje EU-a mogle slobodno nametnuti ograničenja putovanja koja žele ako osjete potrebu.

EU je stvorio svoju shemu certifikata Covid-19 kako bi pokušao osigurati slobodno kretanje u cijelom bloku, ali kako su se infekcije ponovno povećale zimi, određene su zemlje odlučile ponovno uvesti dodatna ograničenja svim putnicima.

U prosincu je Italija pooštrila ograničenja putovanja za dolaske iz drugih zemalja unutar Europske unije.

Svi putnici u Italiju iz drugih zemalja EU-a prisiljeni su se testirati na koronavirus prije polaska, a necijepljeni dolasci moraju biti u karanteni pet dana. To je pravilo na snazi ​​najmanje do 1. veljače kada bi ga mogla zamijeniti nova preporuka EU-a.

Prema preporukama EU-a od 1. veljače putnici bi trebali moći slobodno putovati u drugu zemlju EU-a ako su primili primarni tečaj cijepljenja prije najviše 270 dana (otprilike devet mjeseci) ili ako su primili dopunsku vakcinu.

Onima koji su se oporavili od Covida u posljednjih 180 dana i putnicima koji su imali PCR test 72 sata prije dolaska ili test na antigen 24 sata prije također bi trebao biti dopušten ulazak bez ikakvih daljnjih zahtjeva za testiranjem ili potrebe za karantenom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)