Kako se zastititi od cyber kriminala u Švicarskoj

 

 

 

 

 

 

 

Iako je ukupna stopa kriminala u Švicarskoj u posljednje vrijeme pala, učestalost kibernetičkog kriminala dramatično raste.
U 2016. godini 88 posto tvrtki koje je anketirala konzultantska tvrtka KPMG bile su žrtve cyber napada – što je povećanje od 54 posto u odnosu na prethodnu godinu.

U Švicarskoj postoje različiti oblici cyber kriminala. Svijest je prvi korak kada je u pitanju prevencija.

Ovaj članak opisuje neke primjere kibernetičkog kriminala. Također se razmatra kako izbjeći da postanete žrtva i što učiniti ako ste nesvjesno postali žrtva ili autor takvog zločina.

Što su ljudska bića ranjivija, veća je vjerojatnost da će postati žrtve bilo kakvog zločina. Cyber ​​kriminal nažalost nije iznimka.

phishing

Ovaj izraz – proizašao iz “ribolov” osobnih podataka odnosi se na lažno sredstvo dobivanja lozinki ili drugih povjerljivih podataka od korisnika interneta. Cilj je moći pristupiti e-pošti i bankovnim računima kako biste kupovali putem interneta ili sudjelovali u online dražbama u ime žrtve.

Pitanje čitatelja: Kako mogu legalno smanjiti stanarinu u Švicarskoj?

“Phisheri” biraju naivne i korisne ljude kao mete. To se temelji na ponašanju njihovih ciljeva na mreži (koje se bilježi putem kolačića s web-mjesta). Kriminalci šalju svoje mete na e-poštu tražeći od njih da promijene svoje korisničko ime i lozinku radi njihove sigurnosti.

E-mail adresu žrtve obično percipiraju kao pouzdanu (ali to je zapravo lažna ili lažna adresa e-pošte) i nakon što korisnici kliknu na vezu u e-poruci, web stranica na koju su preusmjerena također se također obično doživljava kao pouzdana (iako ovo je također lažna ili lažna stranica).

Obično postoji obrazac za popunjavanje tražeći osobne podatke kao što su korisnička imena, lozinke ili pojedinosti o bankovnom računu.

Web stranica i e-mail obično su navodno bankovni.Naivna i uslužna osoba će naravno odmah reagirati na e-mail i bez razmišljanja dati tražene podatke.

Kazneno djelo prema švicarskom zakonu

Ne postoji posebna odredba za krađu identiteta. Međutim, može potpasti pod sljedeće odredbe švicarskog kaznenog zakona: članci 143-143bis ZKP-a (neovlašteno dobivanje podataka i neovlašteni pristup sustavu za obradu podataka); Članak 144. ZKP (kaznena šteta); Članak 147. ZKP-a (računalna prijevara); Članak 251. ZKP (krivotvorenje isprave); i članak 305. bis ZKP-a (pranje novca).

Sprječavanje i rješavanje phishinga

Imajte na umu da financijske institucije od vas obično ne traže da podijelite svoju lozinku, podatke o kreditnoj kartici ili podatke o bankovnom računu putem e-pošte ili telefona – osobito ne putem online obrazaca.

Prije dijeljenja privatnih podataka, kontaktirajte banku tako što ćete je nazvati. Provjerite njihov telefonski broj na Googleu.

Nemojte spremati svoje lozinke na mreži – čak i ako je lakše – i koristite različite lozinke za poslovne aktivnosti, društvene mreže i internet bankarstvo. Ako odlučite koristiti mrežni upravitelj lozinki, pazite da ovaj novčanik za zaporke ne bude hakiran.

Švicarski zakon: Što trebate znati o cyberbullyingu

Izbjegavajte korištenje post-it bilješki na svojim kreditnim karticama sa lozinkama na njima i nemojte sa sobom nositi bilježnice s oznakom “lozinke” uz svoje kreditne kartice.

Cyberpiracy/otmica računa/zlonamjerni softver

 

Cyberpiracy uključuje da netko preuzme kontrolu nad vašim osjetljivim podacima (medicinska dokumentacija, bankovni podaci itd.), blokira vaš pristup njima i zatim traži otkupninu za njihov povratak ili prijeti da će te podatke prodati drugima.

Otmica računa uključuje da netko preuzme kontrolu nad vašim računom e-pošte i piše svim vašim kontaktima pretvarajući se da ste vi – obično da traže novac.

Zlonamjerni softver – skraćenica od zlonamjernog softvera – generički je izraz za svaki program ili softver razvijen posebno da ošteti vaše računalo. Ovi se programi obično šalju kao privici e-pošte. Zlonamjerni softver omogućuje pošiljatelju kopiranje, brisanje, blokiranje ili promjenu svih podataka na zaraženom računalu.

Kazneno(a) djelo(a) prema švicarskom zakonu

Ove radnje mogu biti kažnjene prema sljedećim člancima švicarskog kaznenog zakona: članci 143 CPS (neovlašteno dobivanje podataka), 143bis CPS (neovlašteni pristup sustavu za obradu podataka) i 144bis CPS (oštećenje podataka).

Prevencija i rješavanje cyber piratstva/otmica računa/zlonamjernog softvera

Provjerite jesu li vaši osobni i poslovni podaci sigurnosno kopirani na vanjskom poslužitelju ili icloudu u slučaju bilo kakvih smetnji na mreži, ransomwarea ili virusa.

Investirajte u dobar antivirusni program i imajte odgovarajući filter koji će vas zaštititi od neželjene pošte. To će vam pomoći da izbjegnete otvaranje e-pošte koja hakeru daje pristup vašem osobnom online životu.

Ne otvarajte privitak e-pošte kada ne prepoznajete adresu e-pošte pošiljatelja. Ako primite e-poštu od osobe koju poznajete, nemojte se samo pouzdati u ime pošiljatelja. Ako adresa e-pošte izgleda čudno, nemojte otvarati privitak.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)